vineri, 10 septembrie 2010

Saramura cu dragoste




A venit toamna folks!!!!

E frig, bate vantul, se innopteaza de pe la 8 si e mereu nor. British weather, dupa mine, numai buna de stat in pat la caldura cu o carte in brate si ceai cald aproape. A venit toamna...e deja 10 septembrie asa ca ar fi timpul sa fac din nou ordine prin dulap, sa-mi scot lucrurile mai groase si sa le pun deoparte pe cele de vara ( la naiba, ca mai aveam vreo 2 rochitze de vara inca nepurtate). Desi mai stau ca desteapta cu geamul deschis toata ziua, am trecut la plapumioara mea draga si la luat Cocolino in brate, sosetele mele lungi de strumf si pijamale groase - asa ca zic ca-s pregatita de o iarna timpurie.

Pana sa vina iarna...ma bucur de toamna ( bine, mai putin de vantul asta criminal care iti ravaseste parul si-ti baga un frig crancen in oase). Azi am avut drum prin piata si chiar am simtit toamna in fiecare miros si culoare. Imaginati-va culorile legumelor si fructelor si mirosul lor proaspat, mirosurile verdeturilor imbinate, o simfonie care te trimite cu gandul la camara bunicii plina cu gemuri, compoturi, muraturi, zacusca si alte conserve. Chiar imi place sa merg la piata...am papornitza mea speciala de cumparaturi, din canepa cu gargaritze pictate si de aproape doi ani is "pietzara". Nu va ganditi ca ma scol cu noaptea-n cap sa fac targuielile - tin prea mult la somn. In schimb, ma pricep sa aleg cele mai frumoase legume si fructe, ma tocmesc si cumpar numai de la producatori - cred eu ca taranul roman inca mai vinde fructe si legume sanatoase si ecologice.

Asa ca azi am profitat de drumul prin piata si am mai cumparat cate ceva, pentru ca, vedeti voi, azi am pus muraturi;))

Nu va ganditi ca am ars-o prea housewife style!!! Deloc! In continuare nu stiu sa gatesc...in afara de omleta, cartofi prajiti, legume cu ceva sos, si o supa de pui care are gust de mancare de spital. Ahh, si mult compot...si d-ala stiu sa fac( asta am invatat eu in Ungaria). In schimb, stiu sa pun muraturi.

Anul trecut le-am pus cu mama. Anul asta le-am pus eu ...bine, cu ceva indicatii de la bunica si Petrisor ( cartea mea de bucate). In mare, am pus castraveti in saramura. Nu va ganditi la borcanele alea amarate din magazin, cu trei castraveti, 2 rondele de ceapa si zeama cat cuprinde. La mine borcanele au castraveti, rondele de morcovi, telina si ceapa, hrean, catei de usturoi, bucatele de conopida, frunze de telina, de dafin si multe boabe de piper si mustar. Ahh, si marar uscat. Si ca sa aibe un gust minunat, am facut o saramura din sare, otet si un pic de miere. Stiu ca suna a combinatie ciudata rau de tot, insa anul trecut au iesit niste minunatii de-ti lingeai degetele. Iar in unul din borcane am ales sa experimentez putin si am adaugat si cateva fasii de ardei capia. Sa vedem ce iese. Desi avand in vedere bucuria cu care m-am ocupat, si lacrimile de la taiat ceapa, eu zic ca o sa iasa ceva tare bun!

Bunica a tot stat pe langa mine cat m-am invartit eu prin bucatarie - sa ne intelegm...bucataria e domeniul ei, deci orice intrus, mai ales aiurita de nepoata care de-abia stie sa dea drumul la cuptor, trebuie urmarit indeaproape si neutralizat daca isi face prea tare de cap. Dupa ce mi-a boscorodit castravetii si ideile culinare, s-a lasat pagubasa si a dat o mana de ajutor la strans capacele borcanelor dupa umplere. Si evident, a urmarit cu un ochi de expert tot procedeul:P.

Deocamdata va arat rezultatul...dar am eu un feeling ca au sa fie deliciosi. Am facut doar 8 borcane, ca doar eu ma infrupt din ei, dar daca sunteti simpatici, poate ma gandesc sa mai si impart. Pana una-alta, tineti-mi pumnii sa iasa grozavi, ca poate asa imi dau si eu in reveneala si invatz sa mai fac si niste chestii comestibile..Stau la rand: friptura la tava in vin, papanasi, baclava, crema de zahar ars, placinta cu branza si sote-ul de ciuperci. Am eu o vaga impresie ca n-o sa se lipeasca prea multe de mine, dar macar incercam, nu?

Pana cand o sa deprind eu skills-urile astea...suspinati dupa muraturile mele!!!!!

XOXO

2 comentarii:

  1. Yumm....ador muraturile! Ce bine arata! Sunt convinsa ca sunt fenomenale. In privinta listei de la final, ma poti consulta oricand :d poate mai facem si niste adaugiri.

    Te pup,
    Laura

    RăspundețiȘtergere